Generaattori

Generattori on kone joka tuottaa sähköä. Ilman sähköä koneet eivät toimii, mutta generattoria on hyvin hyödyllinen myös kotona kun ei ole sähköä esimerkiksi myrskyn takia. Generattori helpottaa ihmisten työtä ja se tekee mahdollista koneiden toiminta missä vain. Se on hyvin tärkeä ja se on käytetty kaikialla, esimerkiksi Montrealin kaupungin vedenpuhdistamossa toimitetaan sähköä generaattorin avulla. Generaattorit käytetään myös syrjäisillä alueilla jossa ei ole sähköisiä palveluja tai kun on sähkö katkos.

Generaattoria luotiin XIX vuosisadan lopussa. Vuonna 1788 James Watt keksi niin sanottu keskipakovoiman kuvernöörin, joka valvoo moottorin nopeutta. Vuonna 1851, Leon Foucault löysi ”Eddy virtauksia”, joka oli käytetty vanhempien autojen nopeusmittarilla. Generaattori toimii erilaisilla polttoaineilla, ja se on itsestään toimiva kone.

Generaattori toimii polttomoottorin avulla. Se on suuri kone: joskus se painaa vain pari kiloa mutta tavallisesti se painaa jopa muutamaa tonnia. Miten tehokkaampi generaattori on, sitä enemmän wattia se tuottaa, mutta keski-taajuus generaattorit tarvitsevat paljon polttoainetta ja tuottavat vain vähän sähköä. Sähkövirran voima voi mitata Voltilla. Generaattorit voivat olla hyvin vaarallisia, koska ne tuottavat CO2 ja CO, jotka ovat myrkyllisiä kaasuja. Siksi on pakko pitää ne ulkona, ja ei koskaan talossa. Kun ostat generaattoria, pitää katsoa ensin parhaiden yrityksien tarjoukset. Johtava generaattoria ovat epäilemättä Caterpillarin generaattorit.

Europe-Machinery ja MachineryZone tarjoaa paljon sähkögenerattoria internetissä. Voit valita sopivan koneen yli 130 tuotemerkistä, esimerkiksi SDMO, Pramac, Olympian generaattorit ja Multiquip generaattorit. Sivustoilla löydät koneita eri puolilta maailmaa.

2 kommenttia artikkeliin “Generaattori”
 1. Heikki Notko sanoo:

  Minäkin tiedän, mitä ovat generaattorit ja mitä niillä tehdään!
  Sitten on aivan erikseen puppugeneraattorit! Jälkimmäisiä on aivan liikaa, ilman niitä ihmiskunta pärjää kyllä aivan loistavasti. Ensimmäiset oikeat generaattorit ovat tarpeellisia, niiden avulla pelastetaan ihmisiä ja eläimiä kuolemalta. Sensijaan puppugeneraattorit suoltavat hupulaa, pupulaa ja tuottavat vain mieliharmeja muille ihmisille ja ovat puujalka- ja junttivitseneineen tekohauskoja! Ovat aivan tarpeettomia!

  Heikki Notko ihan oikea konemestari.

 2. Sebe sanoo:

  Tiedoksi edellisille tietäjille Villelle ja Heikille!

  Generaattorit eivät aina toimi polttomoottoreilla!

  Myöskin on olemassa höyry- ja vesiturbiinin pyörittämiä generaattoreita, jotka niin ikään tuottavat sähköenergiaa. Kotitalouskäyttöön tarkoitettuja generaattoreita yleisimmin kutsutaan aggregaateiksi, niillä voidaan moottorilla pyörittäen valmistaa nk. valovirtaa, eli yksivaiheista, jännitteeltään 230 V vaihtovirtaa tai sitten niinkutsuttua voimavirtaa eli kolmivaiheista vaihtovirtaa jossa kolmen vaiheen yhteinen nimellisjännite suomessa on 400 V ja kahden vaiheen keskinäinen virta 230 V. Aggregaatteja on monen tehoisia ja niiden voimakoneina käytetään yleensä joko diesel- tai bensiinikäyttöisiä pienmoottoreita joidenkäyntilämpötilaa jäähdytetään joko nesteellä tai ilmalla.

  Myöskin autossa on apulaitteena, eräänlainen generaattori, yleisimmin käytetään vaihtovirtageneraattoria jonka tuottama vaihtovirta tasasuunnataan 12 – 24 Voltin tasavirraksi. Myöskin tasavirtaa suoraan tuottavia generaattoreita on käytössä, mutta niiden vanhanaikainen tekniikka on sen verran monimutkaista, ettei niitä enää uusiin autoihin asenneta, paitsi korkeintaan Ranskalaisiin viritelmiin Pösö, Rellu ja Sitikka, mutta nehän nyt ovatkin sellaisia härveleitä ettei tosi-automies niistä halua keskustella ollenkaan, emme kai siis mekään?

  Noin periaatteessa auton generaattorista jota myöskin laturiksi kutsutaan, voisi saada vaikkapa 230 V vaihtovirtaakin, mutta sen amppeeri- ja wattimäärä on niin olematon, että se kannattaa käyttää tasavirran tuotantoon. Sitäpaitsi mitäpäs autossa tekisikään vaihtovirralla.

  Jos autossa haluaa keitellä vaikkapa kahvit kahvinkeittimellä (230V) niin sitä tointa varten on myytävänä inverttereitä, joilla auton akusta saatava 12-24 voltin tasavirta muutetaan 230Voltin vaihtovirraksi. Onhan tosin autokäyttöön valmistettu mm. Kiinassa 12 – 24 Voltin jännitteellä toimivia kahvinkeittimiä, mutta kenellä on aikaa odotella jopa tunti että saa juotavakseen kaksi kupillista haaleaa kahvia? Siksi invertteri on paljon parempi vaihtoehto.
  Näitä inverttereitä kun on saatavissa monen tehoisia 150Watista aina 2,5 kiloWattiin Inverttereitä on kahdenlaisia, on kanttiaalto- ja siniaaltoinverttereitä, näistä viimemainittu tuottaa puhdasta vaihtovirtaa ja soveltuu siksi herkille elektronisille laitteille kuten television katseluun ym, kanttiaaltoinvertterrin nähden..

  Tehokasta invertteriä käytettäessä on parempi että auton moottori ja sitä kautta generaattori, eli laturi ovat käynnissä, sillä silloin vältetään akun tyhjeneminen. Sillä esin 60 amppeeritunnin akku joita tav. on henk.autoissa kestää esin 1500 watin invertterikuormaa n.5 minuuttia jonka jälkeen sillä ei enää saa autoa startattua koska akun jännite on laskenut alle 8 voltin.

  Viimeaikoina on markkinoitu myöskin aurinkopaneeleita, nekin ovat eräänlaisia generaattoreita. Aurinkopaneelissa sähkö tuotetaan elektronien liikkeellä paneelin piista muodostetuissa kennoissa.
  Myös polttokennot ovat eräänlaisia aurinkopaneeleita ja siten myös generaattoreita, niissä elektronien liike aikaansaadaan polttamalla muodostetusta lämmöstä. Tavallisimmin polttokennoissa poltetaan vetykaasua jonka palamiskaasuista muodostuu vettä ja elektrolyysillä jälleen vedestä voidaan erottaa vetykaasua, joten polttokenno on ikäänkuin ikiliikkuja, paitsi että se ei toimi pitkään ilman lisäenergiaa sillä veden määrä vähenee sitämukaan kun siitä vetyä muodostetaan.

  Varsinaista ikiliikkujaa sanan varsinaisessa merkityksessä sitävastoin ei ole vielä keksitty, koska se on mahdottomuus!

  Nyt te Ville ja Heikki, jos jaksoitte lukea tämän kommenntini loppuun asti ja ymmärsitte myös lukemanne, olette hieman viisaampia jälleen, asiassa joka koskee laitetta nimeltä generaattori!

Jätä kommentti

css.php