Enemmän tornionosturista

Nykyaikainen torninosturin koostuu tornista (se on yleensä ristikko teräs masto), puomista, vastapainosta ja ohjaus ohjaamosta. Kiertyvän yksikön sijasta riippuen torninosturi voi olla ylä tai ala nosturi. Jotkut torninosturin toimivat hauduttamisella renkailla, ja pohjan lähellä koko masto voi pyöriä. Toiset nosturit ovat erilaisia, ja vain niiden ylhäinen osa pyörii. Kun nosturit kootaan, koko nosturi kuljetetaan työmaalle. Joskus tämä voi olla kallista ja se voi kestää myös pitkä aika. Kuitenkin niiden etuna on se että niiden nostokapasiteetti on korkeampi. Tyypillinen torninosturin maksimikorkeus on 265 ft (80 m) ilman tukea. Jos nosturi on sidottu rakennuksen sen suurin korkeus voi olla jopa enemmän. Suurin ulottuvuus on sitten 230 ft (70 m) ja suurin nostovoima – 18 tonnia. Suurin toimiva torninosturin, Liebherr 4000HC 80, voi nostaa 80 tonnia ja sillä on 110 m nostokorkeus. On olemassa myös nopeasti koottava nosturi.

Torninosturi on materiaalinkäsittelylaite joka kuuluu suurin rakennuskoneiden ryhmään. Sitä käytetään nostoon, laskuun ja kuljettamaan raskaita materiaaleja rakennustyömailla, rautatieasemille ja satamiin. Ne voivat toimia kolmessa ulottuvuudessa, koska kääntyvää yksikkö sijaitse joko nosturin ala-tai ylä-puolella.

Torninosturi näyttää kuin pitkä, pitkäkaulainen lintu isolla nokalla, siksi sen nimi englanniksi on Crane, joka merkitsee ”kurki”, lintu. Muilla kielillä, kuten saksa (Kran) ja ranska (grue) kone on myös nimetty linnun nimestä.

Ensimmäiset tornio nosturi joka oli käytetty rakennusteollisuudessa rakennettiin vuonna 1908, ja sen rakentajat ovat Maschinenfabrik Julius Wolff & Co. Tämä nosturi tuli niin suosituksi, että Julius Wolff myi nopeasti noin 10.000 yksikköä. Näitä koneita ohjaamolla olivat täysin sopivia toimimaan kapeilla kaduilla jotka siihen aikaan olivat hallitsevia Euroopan kaupungeissa.

Toinen tärkeä vusoi torninosturin kehityksessä oli itse koottavan nosturi keksintö, joka oli Hans Liebherr tekemä. Saksalainen valmistaja käytti markkinaraon ja esitteli hänen toinen nosturi TK-10 Frankfurtin messuilla vuonna 1949.

2 kommenttia artikkeliin “Enemmän tornionosturista”
 1. Raimo Lehto sanoo:

  Hei Ville,
  kiitos selventävästä artikkelistasi.
  Voisitko vielä tarkentaa, mikä pitää nosturin pystyssä nostovaiheen aikana?
  Voisi ajatella, että se jotenkin muljahtaisi kumoon jos sen nokkaan pannaan kovin painava kuorma.
  Mikä estää tämän muljahtamisen? Entäpä kumpi on herkempi muljahtamaan, yä vai ala nosturi?

  rale

 2. Huolestunut opiskelija sanoo:

  :DDDDDDDDDDDDDDD HYVÄ TYPO KAVERI!!!

Jätä kommentti

css.php