Tornionosturista

Tornio nosturit ovat suosittuja nosturi tyyppiä ja ne kuuluvat suurin rakennuskoneiden joukkohon. Sitä käytetään siirtämään materiaaleja pysty-ja vaakasuunnassa. Sen nimi on englanniksi Crane, koska se näyttää vähän kuin lintu (sillä on pitkä kaula ja nokka). Ranskassa ja saksassa sen nimi on sama: Grue ja Kran.

Suurin torninosturi on Liebherr 4000HC 80. Sen nostokorkeus (koukku korkeus, pystysuuntaista maan ja koukkun välillä) on 110 m (361 ft), ja sen `span` niminen korkeus (vaakasuora etäisyys) – on 100 m (328 ft), nostokyky – 80 t .

Tyypillinen torninosturin koostuu mastosta, joka on yleensä terästä ristikko torni, vastapainolla ja ohjaamolla. Tavallisimmat torninosturit ovat:

– Hammerhead-nosturin, jolla on vaakasuora osa, toinen pää ulottuu rakennustyömaalla ja toinen pää kantaa vastapainon. Sillä on vaunu ja nosto-kaapeli. Ohjaamo sijaitsee koneen päällä.

Hammerhead nosturit ovat yleensä koottuja työmaalla toisella nosturilla (joka on yleensä ajoneuvonosturi). Jos ne ovat itse koottavat nosturit sitten ne voivat koottua yksin.

– Itse koottava nosturi on kone, joka ei tarvitse mitään muuta nosturia, se voi koota yksin, nosturi on kauko-ohjattava ohjaamon päällä, joskus itse koottava nosturilla on teleskooppinen torni, ja sen avulla kone voi muuttaa korkeutta helposti;

– Luffing jib nosturi, nosturi jolla on liikkuva osa ilman vaunua, jota voidaan nostaa tai laskea, on suunniteltu erityisesti töihin kaupunkitilassa, muuten hammerhead nosturit ovat edullisia koska ne ovat vähemmän kalliita koneita.
Merkittäviä torninosturien ja raskaan kaluston valmistajia ovat esim. Comansa, COMEDIL, FM Gru, JASO, Liebherr, Peiner, Potain, Raimondi, Saez ja Terex.

Tornio nosturin historia alkaa vuodelta 1908, kun ensimmäinen torninosturi oli suunniteltu Julius Wolffin tehtaalla. Kone sai nopeasti suosiota ja Wolff lyhyessä ajassa on myynyt 10.000 koneita. Isot torninosturit olivat sopivia työskentelemään kapeilla kaduilla eurooppalaisessa kaupunkissa.

Tornionostureita käytetään rakennustyömailla, aineiden lastaamiseen ja purkamiseen satamissa ja rautatieasemilla. Nosturit voivat työskennellä kolmessa ulottuvuudessa.

 

Jätä kommentti

css.php